Kirjavinkkejä

Hamstraus hallintaan | Katariina Ponteva

Kirjassa kerrotaan keräilypakosta (Compulsive Hoarding) ja siitä selviämisestä. Pakonomainen keräily tarkoittaa hallitsematonta tarvetta kerätä erilaisia turhia tai tarpeettomia tavaroita ja kyvyttömyyttä heittää niitä pois.

Keräilypakko altistaa monenlaisille ongelmille. Hamstraajan on vaikea pitää kotinsa järjestyksessä ja selvitä arjesta. Seurauksena voi olla jopa sosiaalinen eristäytyminen ja suhteiden katkeaminen läheisiin ihmisiin.

Kirjasta voit myös lukea, miten hamstraus on vaikuttanut joidenkin ihmisten elämään ja miten jotkut ovat päässeet siitä eroon. Kirjaa varten on haastateltu pakkokeräilystä kärsiviä ihmisiä, jotka kertovat omat tarinansa.

https://www.bod.fi/kirjakauppa/hamstraus-hallintaan-katariina-ponteva-9789528005575

 

Paikka kaikelle | Ilana Aalto

"Vähemmän tavaraa = enemmän hyvää elämää?
Satatuhatta esinettä käytettävänä, huollettavana ja paikoilleen laitettavana. Keskimääräisen kodin tavaranpaljous tekee arjesta helposti loppumattoman esteradan.
Paikka kaikelle kertoo yltäkylläisyydestä, runsaudenpulasta ja tavaratulvasta, jotka saavat meidät haluamaan omasta elämästämme lomalle. Kirja selittää, miksi keittiön kaapit ovat täpötäynnä muovikippoja ja astiasarjoja ja miksi vain talouden nainen tietää, mistä tavarat löytyvät. Kirja kuljettaa lukijan lastenhuoneen leluvuorilta muistoesineitä pursuaviin vinttikomeroihin ja hamstraajien koteihin. Paikka kaikelle perkaa käsityksiämme tavarasta, siisteydestä, sisustamisesta, ostamalla säästämisestä ja sängyn petaamisesta sekä paljastaa, miksi siivoavasta miehestä on tehty vitsien kestoaihe.
Viisas kirja sopii jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miten olemme päätyneet tavaravuorten vangeiksi ja miten voi vähentää kodin järjestelyyn käytettyä aikaa. Viestinä on, että siisteydessä ja raivaamisessa ei ole kyse kunnollisuuskilpailusta eikä yhden järjestämisopin noudattamisesta. Paikka kaikelle tarjoaa myös ammattijärjestäjän vinkit tavaratulvasta pelastautumiseen."
https://atena.fi/kirjat/elama/paikka-kaikelle

Joka kodin raivausopas : ja sillä siisti

Elina Alasentie | 2016

Ylimääräisestä tavarasta halutaan nyt päästä eroon kiihtyvällä tahdilla ja uuden hankkimistakin pakoilee yhä suurempi määrä kuluttajia. Tavarasta on tullut uusi "läski" ja tavaramäärien vähentämisestä on tulossa uusi muoti-ilmiö niin ekohenkisten kuin yksinkertaisempaa elämää tavoittelevienkin keskuudessa.
Joka kodin raivausopas auttaa, opastaa ja kannustaa pienempään tavaramäärään siirtymisessä ja sen järjestämisessä. Tämän kirjan avulla voit selättää kaaoksen.

KonMari- Siivouksen elämänmullistava taika

Marie Kondo | 2015

Järjestys ja turhasta roinasta vapautuminen tuovat energiaa, joka parantaa myös elämänlaatua. Huonojen ihmissuhteiden, turhasta huolehtimisen ja kertyneiden kilojen aika on nyt vihdoin ohi. Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei enää koskaan synny. Kodin kaaoksen kimppuun on käytävä oikeassa järjestyksessä. Säilytettäviksi jäävät vain rakkaimmat ja tärkeimmät tavarat, ja siten siivous onnistuu kerralla ja nopeasti.

Keräilypakko – aarteidensa vankina

David F. Tolin, Randy O. Frost ja Gail Steketee | 2014

Kirja soveltuu enemmistölle keräilyongelmasta kärsivistä ihmisistä,
jotka haluavat vapautua keräilypakostaan. He haluavat muutoksen
mutta eivät tiedä mistä ja miten aloittaa. Tämä kirja voi auttaa myös keräilypakosta kärsivien läheisiä tai ystäviä.

Leppoisa opas huusholliin
Henriksson Saara & Leinonen Aino-Maija | 2014

Leppoisa opas huusholliin vie lukijan hauskaan ja simppeliin arkeen. Unohda täydellisyys ja löydä oma tapasi siivota. Huomaat pian, ettei se olekaan niin vaivalloista – oikeilla välineillä se on jopa siedettävää. Pienten rutiinien avulla arki rullaa ja löysäilyyn jää aikaa.

Unelmien koti - toimintasuunnitelma
Sandy Talarmo | 2014

Moni innolla alkanut järjestämisprojekti jää usein kesken vain siksi, että yritetään tehdä liian paljon kerralla. Näin käy helposti silloin, kun suunnitelma on jäänyt tekemättä ja selkeä kokonaiskuva tilanteesta puuttuu. Kirja sisältää 28 valmentavaa kysymystä, joihin vastaamalla kirjasta muodostuu sinulle henkilökohtainen toimintasuunnitelma kodin järjestämisen tueksi.

Askel edelle kiirettä ja kaaosta
Elina Alasentie | 2013

Askel edelle kiirettä ja kaaosta on käytännönläheinen tietokirja kaikille ajatustyötä tekeville, jotka haluavat löytää uusia erilaisia tapoja hallita omaa työntekoa ja työympäristöä siten, että aikaa säästyy tärkeimpiin asioihin. Kirjan opeilla laitetaan kuriin niin keskeytykset, lykkääminen, paperipinot, sähköpostitulva kuin tehtävälistat ja kalenteritkin.

Yksinkertaistamisen tehtäväkirja
Sandy Talarmo | 2013

Mietinpä mitä tahansa haastetta tai tavoitetta elämässäni, tulen lopulta aina samaan ratkaisuun - yksinkertaistamiseen. 32 valmentavan kysymyksen avulla selvität, mitä yksinkertaistaminen tarkoittaa sinulle. Mitä elämässäsi on liikaa, mitä liian vähän? Mitkä ovat omat haasteesi ja tavoitteesi, ja mitä haluat niille tehdä?

Kaaoksen kesyttäjä – tavarat, paperit ja aika haltuun
Anne Te Velde | 2010

Tulviiko kotisi tavaraa? Ovatko tärkeät paperit aina hukassa? Loppuvatko aika ja energia kesken järjestelyn? Kaaoksen kesyttäjä opettaa inspiroivalla tavalla analysoimaan omaa tilannetta, ja kirjan menetelmien toteuttamisen voi aloittaa saman tien. Huomaat, kuinka viisasta on investoida oman elämän ja elinympäristön hallintaan maailmassa, jossa kaikkea on liikaa. Rauhallisen ja selkeän elinympäristön luominen on vapauttavaa. Selkeiden periaatteiden avulla Kaaoksen kesyttäjä auttaa luomaan kotiin tai työpaikalle loogisen ja tarkoituksenmukaisen järjestyksen, jota on helppo ylläpitää.
 

Koti siistiksi - 500 vinkkiä tavarapaljouden taltuttamiseen
Donna Smallin | 2007

 

Kaikki paikallaan - Rojun taltuttajan käsikirja
Rita Emmet | 2006

 

Hidasta! Ajankäytön valinnat arjessa ja työssä
Timo Lampikoski | 2009

Yleisteos hidastamisesta, kiireestä ja ajankäytöstä työssä. Se kokoaa kansiinsa yleistä tietoutta hidastamisesta, vinkkejä, testejä, luetteloita ja tapausesi-merkkejä. Kirja hänelle, jolla on jo kaikkea paitsi aikaa. Kiireisen ympäristön paineesta huolimattavoi hidastaa tahtia ja tehdä järkeviä ajankäytön valintoja.

Nautitaan raakana
Henkka Hyppönen | 2011

Kirjassa käsitellään konkreettisesti, mitä läsnäolo on ja miten sitä voi syventää. Kirjailijan mukaan olet väärässä ja ansassa jos uskot havaitsevasi elämässäsi tapahtuvat asiat sellaisina kuin ne todellisuudessa tapahtuvat ja tekeväsi terveeseen järkeen perustuvia päätöksiä, vaikka todellisuudessa havainnoit maailmaa myös aistien, oletusten ja muistojen kautta, välttelet mielipahaa jopa tietämättäsi ja olet ajatustesi vietävänä. Et ole läsnä ja sen seurauksena kärsit turhaan levottomuudesta, paineista, stressistä, ahdistuksesta, ylenpalttisesta tunnekiihotuksesta ja erilaisista peloista.

Riittää jo!
John Naish | 2011

Meillä on yllin kyllin kaikkea - paitsi kykyä iloita siitä, mitä meillä on. Naishin mukaan ahneutemme johtuu ihmisaivojen ikivanhoista kytkennöistä, joiden ansiosta lajimme on edelleen hengissä. Hän neuvoo painamaan stop-nappulaa: on aika lakata luottamasta kivikautisiin vaistoihimme, jotka antavat vanhoja vastauksia uusiin haasteisiin. Naishin ajatusmalli perustuu vakuuttaviin tutkimustuloksiin ja moniin asiantuntijahaastatteluihin. Jokaisen luvun lopussa on runsaasti käytännönläheisiä vinkkejä, joiden avulla pääsemme irti tuhoisista tottumuksistamme.

Kerralla valmista
David Allen | 2008

Järkevä ja konkreettinen opas tehokkaampaan työskentelyyn stressistä ja työn epämääräisyydestä kärsiville tietotyöläisille. Sähköposti ja hoidettavien asioiden virta ja iäisyyteen jatkuvat projektit tuottavat huonosti organisoituneelle työntekijälle pahan noidankehän. Allen neuvoo yksinkertaisen, konkreettisen ja tehokkaan tavan käsitellä ja järjestää eteen tulevat asiat. Tarkoituksena on vapauttaa aivot keskittymään työntekoa edistävään ajatteluun.
 

Organizing from the Inside Out - The Foolproof System
For Organizing Your Home, Your Office and Your Life
Julie Morgenstern | 2004