Kirjavinkkejä


Vartin Voima | Ilana Aalto 2024

Armollinen kodinjärjestämiskirja kaikille, jotka elävät tavallista elämää.
Päätitkö laittaa keittiön komeron järjestykseen, mutta projektin suuruuden ymmärrettyäsi vain suljit oven? Oletko kiireinen, keskittymiskyvytön tai kuormittunut?
Kirjan käytännölliset vinkit jättävät historiaan suurprojektit, joista harva selviää kunnialla. Kotia ei konmariteta tai kuolinsiivota vaan nyt edetään askel askelelta, vartti kerrallaan ja selkeiden ohjeiden mukaan. Kun omat voimat riittävät, kaaos talttuu kiireenkin keskellä. Mieluummin sukkalaatikko päivässä kuin kymmenen vuotta kokonaan järjestämättä!
Paikka kaikelle -kirjasta tuttu Ilana Aalto on auttanut jo tuhansia ihmisiä kodin järjestämisessä.


Ahdas arki | Aila Ruoho 2022

”Huoneisto oli vaarallinen asujalle itselleen ja koko kerrostalolle. Suurimpia ongelmia olivat tavarakasojen ja pölyisten sähkölaitteiden muodostamat palovaara ja palokuorma. Tilassa oli paljon paperitavaraa. Hallitsemattomasti kaatuvat tavararöykkiöt voisivat haudata asujan alleen.” (Ammattijärjestäjä Tarja Kesti) 

Tietokirjailija Aila Ruoho tuo uutuuskirjassaan esiin yllättävän yleisen ilmiön, josta mieluummin vaiettaisiin. Moni kamppailee ahtaan arjen kaaoksessa. Oma tai läheisen hamstrausongelma voi herättää huolta, häpeää, turhautumista, epätoivoa ja jopa vihaa. On tärkeä ymmärtää, että useimmiten kyseessä on todellinen mielenterveyden häiriö, keräilypakko. Oudolta vaikuttava käytös ei olekaan laiskuutta tai välinpitämättömyyttä.

Hamstraus hallintaan | Katariina Ponteva 2018

Kirjassa kerrotaan keräilypakosta (Compulsive Hoarding) ja siitä selviämisestä. Pakonomainen keräily tarkoittaa hallitsematonta tarvetta kerätä erilaisia turhia tai tarpeettomia tavaroita ja kyvyttömyyttä heittää niitä pois.

Keräilypakko altistaa monenlaisille ongelmille. Hamstraajan on vaikea pitää kotinsa järjestyksessä ja selvitä arjesta. Seurauksena voi olla jopa sosiaalinen eristäytyminen ja suhteiden katkeaminen läheisiin ihmisiin.

Kirjasta voit myös lukea, miten hamstraus on vaikuttanut joidenkin ihmisten elämään ja miten jotkut ovat päässeet siitä eroon. Kirjaa varten on haastateltu pakkokeräilystä kärsiviä ihmisiä, jotka kertovat omat tarinansa.

Kirjasta on julkaistu selkokielinen versio Pakkokeräily kuriin.

https://www.bod.fi/kirjakauppa/hamstraus-hallintaan-katariina-ponteva-9789528005575

Paikka kaikelle | Ilana Aalto 2017

"Vähemmän tavaraa = enemmän hyvää elämää?
Satatuhatta esinettä käytettävänä, huollettavana ja paikoilleen laitettavana. Keskimääräisen kodin tavaranpaljous tekee arjesta helposti loppumattoman esteradan.
Paikka kaikelle kertoo yltäkylläisyydestä, runsaudenpulasta ja tavaratulvasta, jotka saavat meidät haluamaan omasta elämästämme lomalle. Kirja selittää, miksi keittiön kaapit ovat täpötäynnä muovikippoja ja astiasarjoja ja miksi vain talouden nainen tietää, mistä tavarat löytyvät. Kirja kuljettaa lukijan lastenhuoneen leluvuorilta muistoesineitä pursuaviin vinttikomeroihin ja hamstraajien koteihin. Paikka kaikelle perkaa käsityksiämme tavarasta, siisteydestä, sisustamisesta, ostamalla säästämisestä ja sängyn petaamisesta sekä paljastaa, miksi siivoavasta miehestä on tehty vitsien kestoaihe.
Viisas kirja sopii jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miten olemme päätyneet tavaravuorten vangeiksi ja miten voi vähentää kodin järjestelyyn käytettyä aikaa. Viestinä on, että siisteydessä ja raivaamisessa ei ole kyse kunnollisuuskilpailusta eikä yhden järjestämisopin noudattamisesta. Paikka kaikelle tarjoaa myös ammattijärjestäjän vinkit tavaratulvasta pelastautumiseen."
https://atena.fi/kirjat/elama/paikka-kaikelle

Joka kodin raivausopas : ja sillä siisti - Elina Alasentie  2016

Ylimääräisestä tavarasta halutaan nyt päästä eroon kiihtyvällä tahdilla ja uuden hankkimistakin pakoilee yhä suurempi määrä kuluttajia. Tavarasta on tullut uusi "läski" ja tavaramäärien vähentämisestä on tulossa uusi muoti-ilmiö niin ekohenkisten kuin yksinkertaisempaa elämää tavoittelevienkin keskuudessa.
Joka kodin raivausopas auttaa, opastaa ja kannustaa pienempään tavaramäärään siirtymisessä ja sen järjestämisessä. Tämän kirjan avulla voit selättää kaaoksen.

Kirjaa voi ostaa suoraan Elinalta elina.alasentie@gmail.com, hintaan 20€

KonMari- Siivouksen elämänmullistava taika   Marie Kondo  | 2015

Järjestys ja turhasta roinasta vapautuminen tuovat energiaa, joka parantaa myös elämänlaatua. Huonojen ihmissuhteiden, turhasta huolehtimisen ja kertyneiden kilojen aika on nyt vihdoin ohi. Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei enää koskaan synny. Kodin kaaoksen kimppuun on käytävä oikeassa järjestyksessä. Säilytettäviksi jäävät vain rakkaimmat ja tärkeimmät tavarat, ja siten siivous onnistuu kerralla ja nopeasti.


Keräilypakko – aarteidensa vankina David F. Tolin, Randy O. Frost ja Gail Steketee 2014

Kirja soveltuu enemmistölle keräilyongelmasta kärsivistä ihmisistä,
jotka haluavat vapautua keräilypakostaan. He haluavat muutoksen
mutta eivät tiedä mistä ja miten aloittaa. Tämä kirja voi auttaa myös keräilypakosta kärsivien läheisiä tai ystäviä.

Leppoisa opas huusholliin
Henriksson Saara & Leinonen Aino-Maija | 2014

Leppoisa opas huusholliin vie lukijan hauskaan ja simppeliin arkeen. Unohda täydellisyys ja löydä oma tapasi siivota. Huomaat pian, ettei se olekaan niin vaivalloista – oikeilla välineillä se on jopa siedettävää. Pienten rutiinien avulla arki rullaa ja löysäilyyn jää aikaa.

Unelmien koti - toimintasuunnitelma
Sandy Talarmo | 2014

Moni innolla alkanut järjestämisprojekti jää usein kesken vain siksi, että yritetään tehdä liian paljon kerralla. Näin käy helposti silloin, kun suunnitelma on jäänyt tekemättä ja selkeä kokonaiskuva tilanteesta puuttuu. Kirja sisältää 28 valmentavaa kysymystä, joihin vastaamalla kirjasta muodostuu sinulle henkilökohtainen toimintasuunnitelma kodin järjestämisen tueksi.

Askel edelle kiirettä ja kaaosta
Elina Alasentie | 2013

Askel edelle kiirettä ja kaaosta on käytännönläheinen tietokirja kaikille ajatustyötä tekeville, jotka haluavat löytää uusia erilaisia tapoja hallita omaa työntekoa ja työympäristöä siten, että aikaa säästyy tärkeimpiin asioihin. Kirjan opeilla laitetaan kuriin niin keskeytykset, lykkääminen, paperipinot, sähköpostitulva kuin tehtävälistat ja kalenteritkin.

Kirjaa voi ostaa suoraan Elinalta elina.alasentie@gmail.com, hintaan 20€

Kaaoksen kesyttäjä – tavarat, paperit ja aika haltuun
Anne Te Velde | 2010

Tulviiko kotisi tavaraa? Ovatko tärkeät paperit aina hukassa? Loppuvatko aika ja energia kesken järjestelyn? Kaaoksen kesyttäjä opettaa inspiroivalla tavalla analysoimaan omaa tilannetta, ja kirjan menetelmien toteuttamisen voi aloittaa saman tien. Huomaat, kuinka viisasta on investoida oman elämän ja elinympäristön hallintaan maailmassa, jossa kaikkea on liikaa. Rauhallisen ja selkeän elinympäristön luominen on vapauttavaa. Selkeiden periaatteiden avulla Kaaoksen kesyttäjä auttaa luomaan kotiin tai työpaikalle loogisen ja tarkoituksenmukaisen järjestyksen, jota on helppo ylläpitää.

Koti siistiksi - 500 vinkkiä tavarapaljouden taltuttamiseen
Donna Smallin | 2007

Kaikki paikallaan - Rojun taltuttajan käsikirja
Rita Emmet | 2006

Hidasta! Ajankäytön valinnat arjessa ja työssä
Timo Lampikoski | 2009

Yleisteos hidastamisesta, kiireestä ja ajankäytöstä työssä. Se kokoaa kansiinsa yleistä tietoutta hidastamisesta, vinkkejä, testejä, luetteloita ja tapausesi-merkkejä. Kirja hänelle, jolla on jo kaikkea paitsi aikaa. Kiireisen ympäristön paineesta huolimattavoi hidastaa tahtia ja tehdä järkeviä ajankäytön valintoja.